+90 262 331 58 00

Acil Pasaportamı İhtiyacınız Var ?

Emniyet müdürlüklerinde randevu ertesi gün bile alınabilirken , büyük şehir ve ilçelerde pasaport randevu için boş aralık genellikle 3 yada 4 gün sonraya bulunabilmektedir.

Pasaport Randevusu alındıktan ve Emniyet müdürlüğüne giderek başvuru yapıldıktan sonra basım ve ulaştırma süreci başlamaktadır. Elektronik ortamda hazırlanan başvurunuz hemen basım ve gönderim sıralamasına girmektedir ve ortalama olarak 3 – 7 iş günü içerisinde PTT kargo ya teslim edilmektedir. Posta İdaresinin yoğunluğu ve mesafeye göre değişmek ile beraber postada geçen süre de yaklaşık 4 – 7 iş günü olarak değerlendirilebilmektedir ve teslimat için randevu alınmaksızın normal takipsiz posta gibi düşünülerek teslimat adresine şahsa teslim biçiminde adresiniz Posta görevlileri tarafından ziyaret edilmektedir.

VizePratik.com acil pasaport ihtiyaçlarınıza en hızlı çözümleri sunar. Hızlı pasaport işlemleriniz için lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın.


Pasaport Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Genel Müdürlükçe üretilecek; içerisinde yonga (çip) barındıran, makinada okunabilir, yüksek güvenlikli ve dayanıklı olan elektronik pasaporttur.
Umuma mahsus pasaport (bordo renkte),
Hususi pasaport (yeşil renkte),
Hizmet pasaportu (gri renkte),
Diplomatik pasaport (siyah renkte),
Geçici pasaport (kırmızı renkte),
Yabancılara mahsus pasaport,
olmak üzere 6 tip pasaport bulunmaktadır.​
Umuma mahsus pasaportlar 35'i vize sayfası olmak üzere toplam 38; Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar 27'si vize sayfası olmak üzere; toplam 30 sayfadan oluşmaktadır.​
02.04.2018 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır.
https://randevu.nvi.gov.tr/pages/applicationprices web adresinde "Pasaport Harç ve Defter Bedeli" başlığından öğrenebilirsiniz.​
Sadece pasaport cüzdan bedelinin vergi daireleri/malmüdürlükleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine yatırılması gerekmektedir. Umuma mahsus pasaportlarda geçerlilik süresi 6 aydan az kalmış ise yeni bir pasaport düzenlenebilmesi için ek olarak en az 6 aylık harç yatırılması gerekmektedir.
Maliye Bakanlığının veznesi, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine.
​Başvuru merkezi tarafından ödediğiniz harç ve/veya defter bedelinin kullanılmadığına dair verilecek resmi yazıyla vergi daireleri/malmüdürlüklerine müracaat etmeniz halinde ödediğiniz tutarı iade alabilirsiniz.
​Başvuru merkezi tarafından ödediğiniz harç ve/veya defter bedelinin kullanılmadığına dair verilecek resmi yazıyla vergi daireleri/malmüdürlüklerine müracaat etmeniz halinde ödediğiniz tutarı iade alabilirsiniz.
Geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecektir.
Emniyetten alınan pasaportlar sürelerinin sonuna kadar kullanılabileceği gibi e-Pasaport başvurusunda bulunmanız halinde başvuru tarihi itibariyle umuma mahsus pasaportunuzdaki geçerli olan süreleriniz e-Pasaportunuza kanuni süreyi (18 yaşından küçükler için maksimum 5 yıl, 18 yaşından büyükler için maksimum 10 yıl) aşmayacak şekilde harçsız olarak aktarılacaktır.
Hayır. Tüm e-Pasaportlar ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) standartlarında üretilmektedir, ancak her ülke bu standartlar arasında yer alan seçeneklerden kendi ihtiyaçlarına en uygun olanı kullanmaktadır. Bu nedenle ICAO standartlarına uygun olmak kaydıyla e-pasaport uygulamaları ülkeden ülkeye farklılıklar arz edebilmektedir.

Mevcut e- pasaportlar; İnkjet, mürekkep baskılı olup, yonga (çip) pasaport defterlerinin arka kapağındadır. Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 28 adet, vize sayfa sayıları ise her birinde 25 adettir. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 60 adet, vize sayfa sayısı ise 57 adettir.

İkinci Nesil Türkiye Cumhuriyeti Elektronik Pasaportları; Polikarbonat (Polikarbon) üzerine lazer baskılı olup, çipler polikarbonat içinde yer almaktadır. Polikarbon yapısı nedeniyle Yeni Nesil E-Pasaportlar mevcut pasaportlara göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

Avrupa Birliği Vize Serbestliği kriterlerinden biri olan Yüksek Güvenlik Unsuru (EAC) özelliğini destekleyen bu pasaportlar içerisinde çip barındıran polikarbon malzemesiyle ve vize sayfalarında daha fazla sayıda güvenlik özellikleriyle sahteciliğe karşı daha güvenlidir. Yine tarihi ve turistlik görseller içeren vize sayfalarıyla ikinci nesil elektronik pasaportlar ülkemizin tanıtımına ayrıca katkı sağlamaktadır.

Mevcut e- pasaportlar gibi temassız yonga teknolojisi sayesinde bilgiler özel cihazlar tarafından okunabilmekte ve bu sayede sınır kapılarında güvenli ve hızlı pasaport kontrolü yapılabilmektedir.

İkinci nesil Hususi ve Hizmet Damgalı e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 30 adet, vize sayfa sayıları ise her birinde 27 adettir. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 38 adet, vize sayfa sayısı ise 35 adettir.

Hayır. Pasaportunuzun süresi dolduğu takdirde yeni bir pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Hayır. Hususi ve hizmet damgalı pasaport başvuruları yalnızca İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerince kabul edilmektedir.
Pasaport yongalı (çipli) olup özel cihazlarla okunabilmektedir. Pasaport başvurularınızda alınan kişisel bilgileriniz güvenli elektronik ortamda saklanmaktadır.
Hayır. Pasaport yongasında bulunan bilgiler yalnızca NVİGM MERNİS veri ambarında saklanmaktadır. Üçüncü kişiler tarafından ulaşılma imkanı bulunmamaktadır.
​Pasaportlarda hem görsel öğelerin yerleştirilmesindeki ek güvenlik özellikleri hem de elektronik yongada bulunan bilgilerin tahrif edilmesini imkansız kılmaktadır.
Eski elektronik pasaportlarda olduğu gibi ikinci nesil elektronik pasaportlarda da otomatik kimlik doğrulaması, göç kontrolü ve sınır emniyeti konularında hızlı ve güvenli sınır kontrolleri gerçekleştirilecektir.
​İkinci nesil e-Pasaportlar içerdiği ek güvenlik katmanları ve polikarbon yapısı ile daha güvenlikli ve dayanıklıdır.
Pasaportlardaki yongalar birçok güvenlik bileşeninden yalnızca birini oluşturmaktadır. Yongaları sınır kapılarında okunamasa bile Pasaportlar son kullanım tarihine kadar geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir.
Kimlik bilgilerinde yalnızca MERNİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu nedenle, bu bilgilerde değişiklik yapmak mümkün değildir.
Hayır. Pasaportlarda meslek hanesi bulunmamaktadır.
Üretildikten ve kişiselleştirildikten sonra Pasaport üzerindeki bilgiler değiştirilememektedir. Pasaport yongaları yetkili kişiler tarafından kullanılan özel cihazlar tarafından bir kez yazıldıktan ve şifrelendikten sonra salt okunur bir hale gelecek biçimde tasarlanmıştır. Diğer bir deyişle kişisel bilgiler yongalara sonradan değiştirilemez bir şekilde yazılmaktadır. Bu nedenle, mahkeme kararıyla dahi olsa pasaportunuzdaki bilgilerinizi değiştirmek isterseniz yeni bir Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
​Kayıp, çalıntı veya gasp nedeniyle zayi olan pasaportların sahtecilikte kullanılmasını önlemek amacıyla en kısa sürede yurt içinde en yakın başvuru merkezine, yurt dışında ise dış temsilciliklere iletilmelidir.
​En yakın başvuru merkezine giderek bildirimde bulunmanız gerekmektedir.
​En yakın başvuru merkezine giderek bildirimde bulunmanız gerekmektedir.
​Pasaportların kaybedilmesi İnterpol tarafından uluslararası boyutta takip edilmektedir, daha sonraki başvurularda problem yaşanmaması ve gidilecek ülkelerde vize sorunları ile karşılaşılmaması, ayrıca sahtecilikte kullanılabileceği değerlendirildiğinden pasaport defterlerinin dikkatli muhafaza edilmesi gerekmektedir?

Kayıp, çalıntı veya gasp nedeniyle yeni bir pasaport almanız halinde, aynı nedenlerle geçersiz hale getirilen eski pasaportunuzu bulduğunuzu beyan etmeniz durumunda;
a) Eski pasaportunuzu kullanmak isterseniz bu pasaportunuz geçerli hale getirilecek ve yeni pasaportunuz iptal edilecektir. Ancak, eski pasaportunuzdaki kalan süre aktarılmadan yeni pasaport almış iseniz, talebiniz halinde yeni pasaportunuz ikinci geçerli pasaport olarak kullanabilecektir.
b) Eski pasaportunuzu kullanmak istemediğinizi beyan etmeniz durumunda bu pasaportunuz "kişi talebi" seçeneği ile iptal edilecektir.

Kayıp, çalıntı veya gasp nedeniyle geçersiz hale getirilen eski pasaportunuzu bulduğunuzu beyan etmeniz durumunda;
a) Yeni bir pasaport almamışsanız ve eski pasaportunuzu kullanmak istediğinizi beyan ederseniz eski pasaportunuz geçerli hale getirilecektir.
b) Eski pasaportunuzu kullanmak istemediğinizi beyan ederseniz bu pasaportunuz "kişi talebi" seçeneği kullanılarak iptal edilecektir.

​Bu konudaki mevcut uygulama değişmemiş olup, sınır giriş ve çıkışlarında pasaportun ilgili sayfalarına giriş ve çıkış damgaları vurulmaktadır.
​Başvurunuz esnasında eski pasaportunuz usulüne uygun olarak iptal edilerek size iade edilmiş olacaktır. Genel itibari ile iptal edilmiş eski pasaportunuzdaki geçerli oturum iznini veya geçerli vizeyi, bu izni veren makamların ülkelerine pasaportunuzla birlikte yapacağınız direkt seyahatlerde kullanmanız yönünde bir sakınca olmadığı düşünülmektedir. Ancak, seyahatinizden önce, gideceğiniz ülke makamlarının bulunduğunuz ülkedeki temsilcilikleri ile irtibat kurmanız tavsiye edilmektedir.
​Pasaport defterlerinde tahrifat ve kazıntı yapılması kabul edilemeyeceğinden defter bedeli yatırılarak yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekir.
​Pasaport defterlerinde tahrifat ve kazıntı yapılması kabul edilemeyeceğinden defter bedeli yatırılarak yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekir.
​Pasaport defterlerinde tahrifat ve kazıntı yapılması kabul edilemeyeceğinden defter bedeli yatırılarak yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekir.
Hayır. Pasaportların fiziki iptalleri yapılırken vize bulunan sayfalarına dokunulmamaktadır.
​En yakın başvuru merkezine teslim etmeniz gerekmektedir.

Pasaportunuzu teslim aldığınızda kontrol etmek ve kimlik bilgilerinize ilişkin maddi hata bulunması halinde pasaportunuzu iade etmekle,

Pasaportunuzu uygun kullanmak ve muhafaza etmekle,

Pasaportunuzun kaybedilmesi, çalınması ya da gasp edilmesi halinde durumu yurt içinde başvuru merkezlerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerden birisine şahsen bildirmekle,

Hizmet damgalı pasaport almanız halinde görev bitiminde kurumunuza teslim etmekle,

Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilisi iseniz, hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından herhangi birini taşımadığınızın sonradan anlaşıldığı veya pasaportunuzun geçerlilik süresi içerisinde bu şartlardan herhangi birini kaybettiğiniz tarihi izleyen 15 gün içerisinde hususi damgalı pasaportunuzu iade etmekle,

​Elektronik sistemler aracılığı ile kimlik tespiti ve kimlik doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla alınan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından belirlenen standartlara uygun fotoğraf, parmak izi, damar izi veya el ayasından, Bakanlıkça belirlenecek biri veya birkaçından elde edilen kişiye özgü verileri ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
​Ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından üye ülkelerin en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle makinede okunabilir pasaport üretimine başlamaları tavsiye edilmiştir. Bu tavsiye kararı gereğince 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle e-Pasaport uygulamasına geçilmiştir. İkinci nesil e-pasaport uygulamasına ise 2 Nisan 2018 tarihinde geçilecektir.
Dileyenler Genel Müdürlük veya pasaport başvuru merkezlerine müracaatla pasaportlarını pasaport okuyucu cihazlarda okutarak yonganın içinde hangi bilgilerinin yer aldığını görebilir.
​5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kişinin fotoğrafı aile kütüklerinde bulunması gereken bilgiler içinde sayılmıştır. Pasaport Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde son altı ay içerisinde çekilen 2 adet biyometrik fotoğraf pasaport müracaatında istenilen belgeler arasında sayılmıştır. Yine aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde biyometrik fotoğraf; “Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının belirlediği standartlardaki pasaportlarda kullanılacak fotoğrafı” ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ff) bendinde biyometrik veri; “ Elektronik sistemler aracılığı ile kimlik tespit ve kimlik doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla alınan parmak izi, damar izi ve el ayasından elde edilen kişiye özgü verileri” şeklinde tanımlanmıştır. Aynı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde kişinin biyometrik verisi aile kütüklerinde bulunması gereken bilgiler içinde sayılmıştır.
​Parmak izleriniz kimlik, pasaport ve sürücü belgesi başvurularında defalarca parmak izi vermemeniz için doğrulama amacıyla kullanılmaktadır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre; “Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamaz.”
Alınan biyometrik veriler Biyometrik Veri Tabanına, fotoğraf ise MERNİS Veri Tabanına ve pasaport yongasına kaydedilir. Alınan parmak izlerinden belirlenen iki adedi pasaport yongasına kaydedilir. Yetkili makamlar haricinde hiçbir kişi ve kurumlar ile paylaşılmaz. Arşivlenen parmak izlerinin saklama süreleri parmak izleri alındığı tarihten itibaren 80 yıl süre ile saklanır, kişinin ölümü halinde 10 yıl bekletildikten sonra imha edilir.
Daha önce 503 emniyet müdürlüğüne pasaport başvurusu yapılırken 02.04.2018 tarihinden itibaren başvuru merkezi sayısı 761’e çıkarılmıştır. NVİGM internet sayfasında bulunan randevu bölümünde başvuru merkezleri görülebilecektir. Umuma mahsus pasaportlar için belirlenmiş olan 680 ilçe nüfus müdürlüğüne, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için ise 81 il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne başvurulabilecektir.
​Kişisel bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de pasaportlar merkezi tanzim biriminde düzenlenmektedir.
​Emniyet müdürlüklerince daha önce pasaport başvurusu alan merkezlerin dışında belirlenen 258 başvuru merkezi, ilçelerin nüfus sayıları ve yoğunlukları esas alınarak belirlenmiştir. Bütçe imkanları doğrultusunda altyapısı tamamlanan tüm ilçe merkezlerinde hizmet verilmesi hedeflenmektedir.
​Vatandaşlarımızın NVİGM internet sayfasından randevu almaları ve randevu için kendilerine belirtilen günde randevu saatinden en az yarım saat önce müracaat merkezinde bulunmaları gerekmektedir. Randevu saatini 30 dakikadan fazla geçirenlerin randevulu işlemlerin tamamlanmasından sonra süre kalması halinde başvuruları alınacaktır.
403 Sayılı Vatandaşlık Kanununda kimlik belgesi olarak pasaport da sayılmaktadır. Buna göre vatandaşlarımızın hamili oldukları pasaportlarının güncel nüfus cüzdanı ile aynı bilgileri taşıması gerekmektedir. Bu sebeple pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekmekte, pasaport yenilenmesi halinde pasaport seri numarası da değişmektedir. Ayrıca, süresi bulunan pasaport yenilemelerinde sadece pasaport cüzdan bedelinin yatırılması yeterlidir.
​Dış Temsilciliklerimize müracaat etmeniz gerekmektedir. Yurda acilen dönmenizi gerektiren durumlarda ilgili dış temsilcilikten adınıza seyahat belgesi veya geçici pasaport düzenlenmesini talep etmeniz mümkündür.
​Pasaportlarda refakat hanesi bulunmadığından, İkinci Nesil Pasaportlar, başvuru sahiplerinin yaşı gözetilmeksizin, tüm bireyler için ayrı olarak düzenlenmektedir.
Apostil, noter aracılığı ile elde edilen bir belgenin başka bir ülkede yasal olarak gerçekliğinin tasdik edilerek kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir.
​Yapılan hata kurum hatası ise ücret alınmadan pasaport tekrar yenilenir. Başvuru merkezine müracaat etmeniz gerekmektedir.
Evet, talebiniz halinde başvuru memuru tarafından doğum yerinizin yunanca adı da pasaportunuza yazılacaktır.
​Günümüzde Libya makamları tarafından bu kaşenin talep edilmediği değerlendirilmektedir. Libya'nın ülkemizde bulunan temsilciliği ile irtibata geçilmesi ve bu kaşenin zorunlu olduğu ifade edildiği takdirde talebiniz üzerine pasaportunuzun vize sayfalarından birisine bu kaşe başvuru merkezince tatbik edilecektir.
Kaşedeki ilgili alanların yeminli tercüman tarafından doldurulması ve noterce onaylanmasına müteakip başvuru merkezine getirilerek başvuru merkezinde bulunan yetkili amirin onayına sunulması gerekmektedir.

Pasaport Başvurusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

Harç ve cüzdan bedeli makbuzu

2 adet biyometrik fotoğraf

Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)

Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi

Varsa eski pasaport

Nüfus Cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

2 adet biyometrik fotoğraf

Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont

Görev onayı ve talep formu

Öğrenime devam eden çocuklar için öğrenci belgesi

Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi

Varsa eski pasaport

Engelli olan çocuklar için sağlık raporu.

​Nüfus Cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

2 adet biyometrik fotoğraf

Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont

Hususi damgalı pasaport talep formu (Emekli veya çekilme nedeniyle hususi damgalı pasaport başvurusunda bulunan hak sahiplerinden talep formu yerine bir defaya mahsus mensubu bulunduğu kurum tarafından düzenlenmiş unvanı ve kadro derecesini gösterir resmi belge istenir.)

Öğrenime devam eden çocuklar için öğrenci belgesi

Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi

Varsa eski pasaport

Engelli olan çocuklar için sağlık raporu.

​Öğrenim görülen kurumlardan getirilen ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş belgeler öğrenci belgesi olarak kabul edilir.
​Hususi ve hizmet damgalı pasaport başvurularında hak sahibinin çocuklarından, Umuma Mahsus Pasaportlarda ise harçsız pasaport talep eden öğrencilerden alınır.
Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dk. içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler Onay Amirince onaylanmasına müteakip yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına girmektedir.
12 yaşından küçük çocukların imzası, 7 yaşını tamamlamamış çocukların ise parmak izi alınmaz.
​ICAO mevzuatı ve Pasaport Kanunu uyarınca kişilerden yaş farkına bakılmaksızın (bebekler de dahil) tüm pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur.
Teorik olarak kimliğinizin tespit edilmesine engel olmayacak ölçüde yapılan rötuşlar bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak seyahat edeceğiniz ülkenin sınır makamları tarafından kimlik tespitinin kolayca yapılabilmesi ve işlemlerinizin kısa sürede tamamlanması için rötuşsuz fotoğraflar tercih edilmelidir.
​Hayır, ICAO standartlarına uygun olmak koşuluyla biyometrik fotoğrafınızı dilediğiniz kıyafetinizle çektirebilirsiniz.
​Evet. Bulunulan yerde gezici kayıt terminali var ise Mülki idare amiri onayıyla görevlendirilecek personel tarafından imkânlar ölçüsünde bulundukları yerde başvuruları alınabilir.
Pasaport başvuruları yaş ayrımı gözetilmeksizin, şahsen yapılmaktadır. Ancak, www.nvi.gov.tr internet adresinden eşinizin veya çocuklarınızın pasaport başvurusu için randevu alabilirsiniz.